Connect with us

Doczytaj.pl

Guma do żucia – możesz od niej przytyć! Dlaczego?

Published

on

Sacharyna (E954) znajdująca się w niektórych gumach do żucia to syntetyczna substancja słodząca, jest słodsza od cukru 400-700 razy! Profesor Susan Swithers z Uniwersytetu Purdue zrobiła eksperyment w którym karmiła szczury jogurtem zawierającym cukier lub jogurtem zawierającym sacharynę.

Warto wiedzieć, że sacharyna jest rzadko stosowana jako jedyny słodzik we wszelakich produktach, a to przez swój gorzki posmak. Dlatego sprawdź skład produktu po który często sięgasz.

Po 5’ciu tygodniach szczury były faktycznie grubsze. Dane wskazują że jedzenie produktów z sacharyną może prowadzić do uzyskania dodatkowych kilogramów. Substancja ta wpływa na naszą przemianę materii.

Badania kliniczne wykonane w 1988 r. wykazały iż dodanie sacharyny do wody pitnej powodowało że szczury zjadały do 15% więcej jedzenia niż szczury które piły wodę bez sacharyny.

Test na ludziach również wykazał podobny efekt – sztuczne słodziki okazały się że zwiększają apetyt bardziej niż cukier. Dlaczego?

Nasz organizm potrzebuję energii by przeżyć. Po zjedzeniu lub wypiciu czegoś słodkiego oczekuje dodatkowej energii. Słodziki z niską kalorycznością nie zaspokajają oczekiwania, więc organizm żąda spożycie większej ilości pokarmu.

Profesor Swithers znalazła powód przyrostu wagi mimo spożycia takiej samej ilości żywności. Jak wykazała sztuczne słodziki w obecności węglowodanów powodują u szczurów znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi, a wysoki poziom glukozy prowadzi zazwyczaj do przyrostu wagi.

Warto pamiętać że inne substancje słodzące mogą mieć inne efekty uboczne lub ich nie mieć.

Photo by Huha Inc. on Unsplash / Photo by Quinten de Graaf on Unsplash

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement

Doczytaj.pl © 2021