Connect with us

Doczytaj.pl

Ryż – jest NIEbezpieczny dla zdrowia? Dlaczego?

Published

on

Często się słyszy, że jedzenie odgrzanego ryżu jest niebezpieczne. Czy rzeczywiście tak jest? Jeżeli tak, to czego należy się obawiać spożywając odgrzewany ryż.

Wszystkiego winnym jest bakteria Bacilus cereus. Bakteria ta bytuje w glebie, a jej przetrwalniki są odporne na wysoką temperaturę, więc mogą przeżyć gotowanie. Kiedy ryż ostygnie, bakterie ponownie mogą wrócić do życia.

Gdzie ją można spotkać?

Bacilus cereus można spotkać zarówno w ryżu jak i w makaronach, produktach mlecznych, warzywach czy przyprawie. Zwykle bakteria ta jest niegroźna dla naszego zdrowia, chyba że trafimy na groźniejszy jej szczep, a bakteria ta niebezpiecznie się namnoży w sprzyjających warunkach

Bacilus cereus rzadko atakuje nasze narządy. Natomiast toksyny przez nią produkowane mogą wywołać wymioty i biegunki pojawiające się po kilku godzinach od zjedzenia posiłku.

Leczenie

Ludzie nie mający problemu ze zdrowiem powinni zwalczyć bakterię w ciągu 1-2 dni. Należy pamiętać by przy biegunkach i wymiotach nasz organizm nawadniać. Niektóre szczepy bakterii mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego podczas zatrucia warto skonsultować się z lekarzem.

Jak uniknąć Bacilus cereus?

Najlepiej zjeść ryż czy makaron bezpośrednio po ugotowaniu. Jeżeli chcesz zostawić posiłek na później zapobiegnij namnażaniu się bakterii poprzez przechowywanie jedzenia w temp. powyżej 60 stopni, lub schłodź poniżej 3 stopni Celsjusza. Ani wysoka, ani niska temperatura nie zabije przetrwalników, natomiast nie pozwoli im produkować toksyn.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Doczytaj.pl © 2021